سنگ شکنی کلیه دکتر اصغر فرهادی

سنگ شکنی کلیه

مطالبی که در این مقاله از سنگ شکن مشهد مطالعه می کنید:

 

 

تلفن نوبت گیری : 05136037698

سنگ کلیه چیست؟

سنگ شکنی کلیه

زمانی که غلظت برخی مواد در ادرار مانند املاح و نمک بالاتر از حد طبیعی می رود، رسوباتی در کلیه تشکیل می شود که به آن سنگ کلیه می گویند. سنگ کلیه در هر قسمتی از دستگاه ادراری ( از کلیه تا مثانه ) می تواند دیده شود و دارای علل مختلفی است. حرکت سنگ های کلیه دردناک است اما اگر به موقع درمان شوند آسیبی به بدن نمی رسانند.

علائم و نشانه های سنگ کلیه چیست؟

اگر شما مستعد ایجاد سنگ کلیه باشید و خطر ایجاد سنگ کلیه شما را تهدید کند، پزشک متخصص اورولوژی به شما راهکارهایی را پیشنهاد می دهد که از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری شود. اما به طور کلی تا زمانی که سنگ حرکت نکند شما هیچ دردی و یا علائمی را حس نمی کنید. مشکل از جایی شروع می شود که سنگ در دستگاه ادراری جا به جا شود. ممکن است سنگ در کلیه حرکت کند و یا از لوله ای به نام میزنای (که هر کلیه را به مثانه مرتبط می کند) به سمت مثانه حرکت کند. در این صورت ممکن است شما برخی یا همه ی علائم زیر را مشاهده کنید.

۱-  سوزش ادرار

۲- حالت تهوع و استفراغ

۳ -احساس درد در پهلو و پشت، انتهای سطح دنده ها که در مواقعی تا پایین شکم هم می رسد

۴- مشاهده ادرار قرمز، قهوه ای و صورتی

۵- ادرار تیره و بدبو

۶- دفع ادرار به طور مکرر

۷- تب و لرز در صورت وجود عفونت های دستگاه ادراری

۸- احساس نیاز به دفع ادرار به تعداد دفعات زیاد

۹- در هر مرحله از دفع ادرار، حجم ادرار بسیار کم است

نکته مهم در خصوص درد سنگ کلیه

از آنجایی که سنگ در دستگاه ادراری حرکت می کند درد آن هم در هر قسمت کمتر و بیشتر می شود. با توجه به محل وجود سنگ کلیه و حرکت های آن، شدت درد سنگ کلیه متغیر است.

علت ایجاد سنگ کلیه

سنگ شکنی کلیه

در حالت طبیعی وجود برخی مواد در ادرار از چسبیدن برخی مولکول ها به هم و ایجاد رسوب جلوگیری می کنند. اما اگر غلظت این مواد در ادرار کم شود زمینه برای ایجاد سنگ کلیه فراهم می شود.

در این صورت وقتی حجم برخی مواد مانند اُگزالات، کلسیم و اسید اوریک که قابلیت تشکیل بلور را دارند در ادار زیاد می شود سنگ کلیه ایجاد می شود. اما به طور کلی سنگ کلیه یک علت واحد ندارد و عواملی که باعث ایجاد آن می شوند زیاد هستند.

در ادامه به انواع سنگ کلیه و علت تشکیل هر یک از آن ها می پردازیم.

انواع سنگ کلیه:

۱_ سنگ کلسیمی

۲_ سنگ اسید اوریکی

۳_ سنگ سیستینی

۴_ سنگ ستراویتی

۱_ سنگ کلسیمی:

سنگ شکنی کلیه

سنگ های کلیه می توانند از جنس اُگزالات کلسیم یا فسفات کلسیم باشند که بیشتر آن ها از جنس اُگزالات کلسیم هستند. و اما عواملی که باعث غلظت بالای این کلسیم ها در ادرار می شوند:

اُگزالات به طور طبیعی در کبد تولید می شود. علاوه بر آن برخی مواد غذایی مانند سبزیجات و میوه ها، شکلات و مغزیات دارای مقادیری از اُگزالات هستند. همینطور بعضی جراحی های روده و خوردن ویتامین D با دوز بالا هم، مقدار اُگزالات و کلسیم را در ادرار افزایش می دهد.

از دلایلی که باعث افزایش میزان فسفات کلسیم در ادرار می شود می توان به بعضی سر درد های میگرنی، مصرف داروی ضد صرع به نام توپیرامات و ایجاد تغییراتی در سوخت و ساز بدن اشاره کرد.

۲_ سنگ اسید اوریکی:

سنگ شکنی کلیه

سنگ کلیه از جنس اسید اوریک در کسانی که آب بدنشان زیاد از دست می رود ولی در مقابل آب کمی می نوشند شایع است. همینطور اگر غذاهایی مصرف می کنید که مقدار زیادی پروتئین دارند یا به نقرس مبتلا هستید هم احتمال اینکه سنگ کلیه ای از جنس اسید اوریک بگیرید بالا است.

۳_ سنگ سیستینی:

سنگ شکنی کلیه

سنگ سیستینی در کسانی ایجاد می شود که بدنشان به طور ارثی مقدار زیادی از ماده ای به نام سیستین را در ادرار دفع می کند. در واقع بروز این جنس از سنگ کلیه فقط به این اختلال ارثی مرتبط می شود.

۴_ سنگ ستراویتی:

سنگ شکنی کلیه

کسانی که سنگ کلیه ستراویتی دارند علائم و علامت های زیادی را نمی توانند مشاهده کنند چرا این سنگ ها بزرگ تر هستند و معمولا حرکت نمی کنند به همین دلیل علائمی را بروز نمی دهند. در صورتی که عفونتی در دستگاه ادرار وجود داشته باشد، سنگ کلیه از جنس ستراویتی در پاسخ به آن عفونت ایجاد می شود.

سنگ کلیه را چگونه می توان تشخیص داد؟

در صورتی که هرگونه از علائم سنگ کلیه را مشاهده کردید باید به پزشک متخصص بیماری های مجاری ادرار ( اورولوژی ) مراجعه کنید. در این مرحله پزشک با انجام یک سری آزمایشات متوجه وجود یا عدم وجود سنگ کلیه می شود. که این آزمایشات شامل:

  1. آزمایش ادرار
  2. سونوگرافی
  3. سی تی اسکن
  4. آزمایش خون جهت بررسی غلظت کلسیم و اسید اوریک
  5. رادیوگرافی می باشند.

درمان سنگ کلیه

سنگ شکنی کلیه

سنگ کلیه تنها با یک روش درمان نمی شود و پزشک معالج بر اساس اندازه و بزرگی و کوچکی سنگ، مناسب ترین روش درمان را بر می گزیند.

درمان سنگ های کلیه کوچک:

سنگ شکنی کلیه

اگر سنگ کلیه کوچک (تا پنج میلی متر) باشد برای درمان آن نیازی به روش های تهاجمی درمان مانند سنگ شکن نیست و با انجام کارهایی که در ادامه خواهیم گفت سنگ از بین می رود.

درمان سنگ های کلیه بزرگ:

سنگ شکنی کلیه

سنگ هایی که از یک میزانی درشت تر شوند را دیگر نمی توان با مصرف دارو و نوشیدن آب فراوان درمان کرد و می بایست سراغ روش های تهاجمی درمان مانند سنگ شکن رفت. در این مواقع وجود سنگ کلیه بزرگ، ممکن است باعث خونریزی و ایجاد عفونت در دستگاه ادراری شود. و اما درمان هایی که برای از بین بردن سنگ کلیه بزرگ وجود دارد عبارتند از:

سنگ شکنی کلیه با دستگاه ESWL و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید

سنگ شکنی کلیه

همانطور که پیش تر گفتیم برای از بین بردن سنگ های بزرگ کلیه باید از روش هایی مانند دستگاه سنگ شکن کلیه استفاده کرد. این روش درمان کم عارضه تر، کم هزینه تر، کم درد تر و بهتر از روش های درمان دیگر است. که هم در افراد بزرگسال و هم در کودکان قابل اجرا می باشد.

در سنگ شکنی کلیه با دستگاه، امواج فراصوت وارد بدن می شود که سنگ های بزرگ را ریز می کند تا دفع آن ها راحت تر شود. انجام این روش در افرادی که لاغر هستند بهتر جواب می دهد. چرا که در افراد لاغر امواج لایه های کمتری را طی می کنند تا به سنگ برسند و نتیجه بهتری می توان گرفت. اما در افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند امواج باید از چربی ها و لایه های بیشتری عبور کنند تا سنگ را تحت تاثیر قرار دهد در نتیجه به تعداد جلسات بیشتری برای سنگ شکنی نیاز است.

کمی در مورد مزایا و معایب سنگ شکنی کلیه بدانید

به طور کلی می توان گفت هر روش درمانی دارای مزایا و معایبی است که سنگ شکنی کلیه با دستگاه ESWL هم جزو همین روش هاست. این روش هم در کنار مزایایی که دارد دارای معایبی نیز هست که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

مزایای سنگ شکنی کلیه با دستگاه ESWL

سنگ شکنی کلیه

معایب سنگ شکنی کلیه با دستگاه ESWL

قبل از سنگ شکنی کلیه باید چه اقداماتی را انجام داد؟

سنگ شکنی کلیه

اقداماتی که قبل از انجام این عمل باید انجام دهید را جدی بگیرید تا هیچ گونه خطر و آسیبی جان و سلامت شما را حین عمل تهدید نکند.

اما اگر نوبت عمل شما صبح است، باید ۲ ساعت بعد از میل کردن یک شام سبک یک شیشه کوچک روغن کرچک یا ۴ عدد قرص بیزاکودیل مصرف نمایید.

در نهایت داشتن مدارک پزشکی که شامل عکس و آزمایشات انجام شده است و همینطور دستور عمل سنگ شکنی و داروهایی که مصرف می کنید را حتما در روز عمل به همراه داشته باشید.

عمل سنگ شکنی کلیه چگونه انجام می شود؟

 

 

سنگ شکنی کلیه

این روش کمترین درد و عارضه را به همراه دارد و به صورت سرپایی انجام می شود و نیاز به هیچ گونه بیهوشی ندارد. مگر طبق تشخیص پزشک در برخی شرایط خاص بیهوشی عمومی و بی حسی موضعی انجام شود.

در ابتدا شخص بیمار لباس مخصوص به تن می کند و روی تختی که مختص دستگاه سنگ شکنی طراحی شده دراز می کشد. بیمار باید به پشت و روی شکم دراز بکشد.

سپس یک سرم در راه وریدی وصل می شود. طبق نظر پزشک بیهوشی و اورولوژیست ممکن است داروهای مسکن، ضد تهوع، آنتی بیوتیک یا شل کننده های عضلانی نیز تزریق شود.

توسط یک دستگاه محل وجود سنگ تشخیص داده می شود (تصویر کلیه شما در یک مانیتور نمایش داده می شود). و پزشک با تنظیم کردن دستگاه سنگ شکن بر روی پهلو، و کلیه ای که دارای سنگ است دستگاه را روشن می کند و امواج از طریق دستگاه به داخل بدن تابانده می شوند.

مراقبت هایی که پس از سنگ شکنی باید انجام شود:

انجام مراقبت های پس از سنگ شکنی را به طور کامل انجام دهید زیرا از اهمیت بالایی برخوردار هستند و به شما در روند بهبود و به دست آوردن سلامت کامل کمک خواهند کرد.

علائم هشداری که پس از عمل ممکن است به وجود آید؟

اگر بعد از انجام عمل موارد زیر برایتان پیش آمد حتما به پزشک معالج خود یا اورژانس مراجعه کنید.