سنگ شکن حالب
سنگ شکنی حالب چیست؟ بهترین روش سنگ شکن حالب چیست؟ آیا سنگ در حالب سنگ شکن میشود؟ عوارض سنگ شکن حالب چیست؟ روش دفع سریع سنگ کلیه از حالب چیست؟ سنگ شکن حالب TUL چگونه انجام می گیرد؟ منظور از عمل سنگ کلیه با لوله چیست؟ سنگ شکن حالب PCNL چیست؟ سنگ کلیه در حالب را با چه روش هایی می توان درمان کرد؟ مزایا و معایب روش های درمان سنگ حالب چیست؟ بهترین روش درمان سنگ حالب که تضمینی و بدون جراحی باشد چیست؟ برای اطلاع از پاسخ این سوالات و بیشتر همراه ما باشید.
در گذشته برای خارج کردن سنگ از حالب از روش جراحی استفاده می شد و با ایجاد برش هایی در شکم سنگ را خارج می کردند. اما امروزه با گذشت زمان از روش سنگ شکن برای دفع سنگ حالب استفاده می شود. اگرچه در اکثر مراکز برای دفع سنگ حالب به روش سنگ شکن TUL استفاده می شود ، کلینیک سنگ شکن مشهد دکتر اصغر فرهادی سنگ های حالب را از بیرون بدن بیماران به روش سنگ شکنی برون اندامی ESWL و بدون جراحی ، بدون بیهوشی ، بدون بستری و بدون وارد کردن چیزی در بدن بیمار درمان میکند و سنگ خرد شده از راه مجرا و با ادرار خارج می شود که در ادامه مقاله به طور کامل به روش انجام سنگ شکنی برون اندامی ESWL در سنگ شکن مشهد و مقایسه ان با روش TUL می پردازیم.
تلفن نوبت گیری : 05136037698
پاسخگویی تماس : همه روزه و ایام تعطیل از ساعت 6 صبح تا 10 شب
آدرس : مشهد ، بلوار فردوسی ،نبش چهارراه فرامرز عباسی ، کلینیک ساوالان ، طبقه همکف ، کلینیک سنگ شکن دکتر اصغر فرهادی
مطالبی که در این مقاله از سنگ شکن مشهد مطالعه می کنید:
- حالب چیست؟
- سنگ حالب چیست؟
- علائم وجود سنگ حالب
- روش های درمان سنگ حالب
- سنگ شکنی حالب ESWL بهترین روش درمان سنگ حالب
- نکته در خصوص درمان سنگ حالب
- قبل از عمل سنگ شکنی حالب چه اقداماتی انجام می شود؟
- عمل سنگ شکنی حالب چگونه انجام می شود؟
- اقداماتی که بعد از عمل tul باید انجام شود
- آیا عمل سنگ شکن سنگ حالب TUL عوارض دارد؟
- عوارض سنگ شکن حالب TUL چیست؟
- روش تشخیص سنگ حالب
- موارد اورژانسی درمان سنگ حالب
- سنگ شکنی PCNL
- موارد استفاده از عمل pcnl
- عمل pcnl چگونه انجام می شود؟
حالب چیست؟
حالب لوله ای است که کلیه را به مثانه وصل می کند. در واقع مسیر ادرار از کلیه به حالب، از حالب به مثانه و از مثانه به خارج دفع می شود.
سنگ حالب چیست؟
زمانی که سنگ از کلیه عبور کند و وارد حالب شود و به دلیل بزرگ بودن نتواند از لوله ی حالب عبور کند همان جا می ماند و باعث ایجاد درد می شود. که به این سنگی که در لوله حالب گیر کرده است سنگ حالب می گوییم . که در این صورت شخص حتما باید اقدام به خارج کردن سنگ از حالب کند چرا که وجود آن باعث خفگی کلیه می شود و می تواند در طولانی مدت ( حداکثر ۴ هفته ) باعث از کار انداختن کلیه شود. بنابراین حتما در صورت تشخیص وجود سنگ در حالب باید فورا اقدام به درمان آن کرد .
انواع سنگ حالب
سنگ حالب بر اساس محل قرار گیری سنگ به سه دسته تقسیم می شود :
- سنگ حالب فوقانی
- سنگ حالب میانی
- سنگ حالب تحتانی
سنگی که در ابتدا مسیر لوله حالب قرار داشته باشد را سنگ حالب فوقانی می گوییم . سنگی که در قسمت میانی حالب گیر کرده باشد را سنگ حالب میانی می گوییم . همچنین به سنگی که در قسمت انتهایی حالب گیر کرده باشد سنگ حالب تحتانی می گوییم . سنگ های حالب علائمی دارد که در ادامه به توضیح این علائم می پردازیم . هر یک از انواع سنگ حالب در گذشته روش درمان خاص خود را داشته است ولی در حال حاضر امکان درمان این سنگ ها بدون عمل سنگ کلیه با لوله و بدون بیهوشی و بستری در سنگ شکن مشهد فراهم است. در سنگ شکن مشهد درمان حالب فوقانی ، درمان سنگ حالب تحتانی با سنگ شکنی انجام می گیرد.
علائم وجود سنگ حالب
- زمانی که سنگ کلیه دارید در قسمت پهلو و شکم و کمر احساس درد می کنید. ولی وقتی شما در حالب سنگ داشته باشید، درد از کلیه ها به سمت مثانه و زیر شکم و کشاله ران میزند . که این درد بسیار شدید و طاقت فرسا است.
- مورد دیگر کاهش حجم ادرار است. وقتی سنگ مسیر عبور ادرار را بسته باشد ادرار نمی تواند به طور کامل دفع شود و باعث ایجاد درد می شود. البته این زمانی است که هر دو حالب درگیر سنگ باشند.
- زمانی که سنگ در حالب گیر کرده باشد شخص دچار سوزش ادرار، تکرر ادرار و عدم دفع کامل ادرار می شود.
- از طرفی ممکن است در ادرار شخص خون مشاهده شود. این اتفاق زمانی پیش می آید که سنگ دیواره های داخلی لوله ی حالب را زخم کرده و باعث آسیب آن شده است.
- احساس تهوع و استفراغ به طور مدام می تواند نشان دهنده وجود سنگ حالب نیز باشد.
- در صورتی که هم زمان با داشتن سنگ حالب عفونت ادراری هم در شخص بیمار وجود داشته باشد، بیمار دچار تب هم می شود.
روش های درمان سنگ حالب
در صورتی که سنگ موجود در حالب کمتر از 5 میلی متر باشد معمولا با مصرف برخی داروها به مدت ۱ تا ۲ هفته می توان سنگ را بدون انجام هیچ گونه جراحی دفع کرد. دفع این سنگ ها در صورتی که لوله حالب تنگ نباشد راحت و بدون دردسر است و به طور خودکار دفع می شود.
اما در صورتی که سنگ های موجود در حالب بیشتر از 5 میلی متر باشد، و با توجه به اینکه سنگ در کدام قسمت حالب قرار دارد (حالب تحتانی، حالب میانی، حالب فوقانی) روش های دیگر درمان که شامل موارد زیر است انجام می گیرد.
- سنگ شکنی حالب از بیرون بدن و بدون داخل کردن چیزی در بدن بیمار به روش ESWL که در سنگ شکن مشهد دکتر اصغر فرهادی برای سنگ شکن سنگ حالب فوقانی ، سنگ شکن حالب میانی و سنگ شکن حالب تحتانی انجام می گیرد.
- سنگ شکنی حالب از طریق مجرا و با روش TUL؛ این عمل برای دفع سنگ های حالبی که در قسمت میانی و تحتانی لوله حالب قرار دارند مناسب است.
- سنگ شکنی حالب از طریق PCNL؛ در این روش برش کوچکی روی پوست ایجاد می شود تا سنگ های فوقانی حالب که نزدیک کلیه هستند خارج شوند.
سنگ شکنی حالب از طریق ESWL (برون اندامی):
همچنین انجام سنگ شکن برون اندامی در سنگ شکن مشهد دکتر اصغر فرهادی برای خانم های باردار، افراد چاق هم تضمینی می شود.
نکته در خصوص درمان سنگ حالب
در صورتی که سنگ شکنی حالب انجام نشود و سنگ حالب درمان نشود یا به هر دلیلی دفع آن موفقیت آمیز نباشد، امکان دارد که درد بیمار از بین برود ولی با گذشت مدت طولانی کلیه شخص به احتمال زیاد از کار می افتد. به خصوص سنگ های حالب تحتانی که از اورژانس های درمانی به حساب می آید که سنگ در قسمت Uterine Artery به دلیل فشار رگ بر حالب اجازه عبور سنگ را نمی دهد.
قبل از عمل سنگ شکنی حالب چه اقداماتی انجام می شود؟
عمل tul خطرات خاص خود را دارد که این خطرات شامل امکان پارگی لوله حالب ، داشتن بقایای سنگ بعد از عمل TUL ، امکان ابتلا به عفونت های بیمارستانی به دلیل داخل کردن ابزارهای جراحی ، خطرات بیهوشی و … می باشد که هیچ یک از این خطرات در سنگ شکن مشهد دکتر اصغر فرهادی با استفاده از سنگ شکن برون اندامی ESWL وجود ندارد. اما اقداماتی که از پیش عمل سنگ کلیه با لوله TUL باید انجام شوند شامل:
- پیش از عمل متخصص بیهوشی با بیمار صحبت می کند و مشاوره های لازم را به بیمار می دهد تا در صورت نیاز برخی داروهای مورد استفاده توسط بیمار قطع شوند.
- از چند روز قبل از عمل باید داروهایی نظیر آسپرین و هر داروی دیگر ضد التهاب قطع شود.
عمل سنگ شکن حالب چگونه انجام می شود؟
برای عمل سنگ شکن حالب (Tul) بی حسی نخاعی یا بیهوشی انجام می شود . بیمار روی تخت به صورت طاق باز دراز می کشد. پزشک یک لوله ی باریک را که یورتروسکوپ نام دارد وارد مجرای ادرار می کند. در ابتدای این لوله یک دوربین کوچک قرار دارد که تصاویر داخل بدن را به صفحه مانیتور منتقل می کند و پزشک می تواند از طریق آن اندام ها را مشاهده کند. این درحالی است که در سنگ شکن مشهد ، بیمار روی تخت دراز می کشد و بدون بیهوشی و بدون داخل کردن چیزی در بدن بیمار و تنها از طریق ارسال امواج صوتی و ایجاد ارتعاش در سنگ حالب ، سنگ خرد میشود .
در روش عمل سنگ کلیه با لوله یا عمل TUL ، لوله ای که از مجاری ادراری وارد بدن شد ابتدا به مثانه می رود سپس از طریق یک سوراخ کوچک که ابتدای حالب است، وارد حالب می شود این در حالی است که در برخی موارد سوراخ حالب به دلیل قرار نداشتن در جای طبیعی خود پیدا نمی شود و عمل جراحی بدون نتیجه متوقف می شود ولی اگر سوراخ لوله حالب پیدا شود و جراح بتواند از طریق آن وارد لوله حالب شود ، سنگ را داخل صفحه مانیتور مشاهده می کند. سنگی که داخل حالب گیر کرده درشت است و برای دفع شدن باید ابتدا خرد شود و به قطعات کوچک تری تبدیل شود. به همین منظور از یک وسیله لیزری سنگ شکنی استفاده می شود که با شدت به سنگ ضربه وارد می کند به همین جهت در 50 درصد مواقع تکه هایی از این سنگ به سمت بالا پرتاب شده و وارد کلیه میشود و این بقایای سنگ نیز نیاز به سنگ شکن برون اندامی ESWL دارد.
سپس در ادامه عمل TUL سنگ های خرد شده و در دسترس پزشک با استفاده از وسیله ای به نام پنس خارج می شوند. پنس از طریق مجاری ادرار وارد لوله حالب می شود و سنگ را می گیرد و خارج می کند.
در صورتی که نتوان سنگ های خرد شده را از حالب خارج کرد یک لوله که شبیه به قلاب است و دبل جی نام دارد داخل لوله حالب قرار داده می شود و بعد از گذشت یک ماه بیمار مجدد به اتاق عمل میرود و تحت بیهوشی ، لوله خارج می شود. این در حالی است که در سنگ شکن مشهد دکتر اصغر فرهادی بیمار پس از سنگ شکن حالب برون اندامی ESWL تنها به نوشیدن اب و مایعات و انجام فعالیت برای دفع خرده سنگ ها می پردازد.
اقداماتی که بعد از عمل Tul باید انجام شود
- در صورتی که حین عمل سنگ شکنی حالب TUL ، سنگ ها دفع نگردد و لوله ی دبل جی داخل حالب قرار گیرد ، بیمار باید پس از گذشت ۳۰ روز به پزشک خود برای خارج کردن لوله مراجعه کند.
- بعد از عمل سنگ شکنی حالب با TUL ، نیازی به بستری شدن بیمار نیست و می تواند پس از تمام شدن بی حسی و بیهوشی در صورت عدم پارگی لوله حالب مرخص شود و به انجام امور روز مره خود بپردازد در غیر اینصورت نیاز به بستری در بیمارستان تا پایدار شدن وضعیت بیمار بعد از جراحی باز می باشد .
- بیمار تا چند روز اول پس از عمل سنگ کلیه با لوله یا عمل TUL باید حتما مایعات زیادی بنوشد.
- پزشک برای چند روز اول آنتی بیوتیک های خوراکی و مسکن تجویز می کند که لازم است آن ها را به طور کامل و دقیق مصرف نمایید.
آیا عمل سنگ شکن سنگ حالب TUL عوارض دارد؟
روش های جراحی همواره عوارض خاص خود را دارد که روش های درمان از کم تهاجم به پر تهاجم تقسیم بندی می شود در ادامه به توضیح عوارض سنگ شکن حالب TUL ( عمل سنگ کلیه با لوله ) می پردازیم .
عوارض سنگ شکن حالب TUL
عوارض احتمالی که ممکن است حین عمل سنگ شکن سنگ حالب TUL به وجود آید که در ادامه به آن ها می پردازیم.
- در جوانان قطر لوله حالب بسیار کمتر است. به همین دلیل عمل سنگ شکنی حالب در آن ها می تواند باعث آسیب دیدن دیواره های داخلی حالب شود.
- این عمل در عین کم خطر بودن نیاز به دقت بالایی دارد. بنابراین ممکن است حین وارد کردن لوله ی آندوسکوپ به بافت ها آسیب وارد شود. کاربرد نادرست گشاد کننده ها و غلاف نیز می تواند منجر به سوراخ کردن دیواره حالب گردد که در این حالت نیاز به تغییر جراحی تی یو ال به روش جراحی باز کلیه برای ترمیم لوله حالب وجود دارد.
- ممکن است بافت یا هر جسم خارجی دیگر مانند سنگ به سمت کلیه پرتاب شود و نیاز به سنگ شکن برون اندامی برای تکمیل درمان ایجاد میشود.
- به دلیل وارد کردن لوله و یوروتروسکوپ امکان ایجاد عفونت های بیمارستانی در عمل سنگ کلیه با لوله در بیمار وجود دارد.
روش تشخیص سنگ حالب
برای تشخیص سنگ حالب از روش سی تی اسکن استفاده می شود. با انجام سی تی اسکن محل دقیق سنگ مشخص می شود. اما در صورتی که خانمی باردار باشد و نتواند سی تی اسکن را انجام دهد روش سونوگرافی هم می تواند در تشخیص سنگ حالب موثر باشد.
موارد اورژانسی درمان سنگ حالب
در مواردی عمل سنگ شکنی حالب به صورت اورژانسی انجام می گیرد . موارد اورژانسی سنگ شکن حالب عبارتند از :
بیماران تک کلیه و بیمارانی که پیوند کلیه دارند.
افرادی که همزمان با سنگ حالب عفونت هم دارند.
سنگ شکنی pcnl
سنگی شکنی pcnl یا خارج کردن سنگ کلیه از طریق ایجاد سوراخی در پهلوی بیمار ، برای رسیدن به سنگ هایی که در حالب فوقانی و داخل کلیه قرار دارند استفاده می شود. چرا که اگر قرار باشند سنگ های قسمت فوقانی حالب را با روش سنگ شکنی tul خارج کنیم این سنگ ها به داخل کلیه پرتاب می شوند و دفع آن ها دشوار خواهد شد (قسمت فوقانی حالب چسبیده به کلیه می باشد). این درحالی است که سنگ شکن سنگ های کلیه ، سنگ های حالب و سنگ مثانه در سنگ شکن مشهد با سنگ شکن برون اندامی انجام می شود و نیاز به ایجاد هیچ سوراخی در بدن بیمار در این مرکز نیست و سنگ هایی تا 96 میلیمتر در این مرکز با موفقیت سنگ شکن شده اند .
موارد استفاده از عمل pcnl یا سنگ شکن حالب PCNL
زمانی از عمل pcnl یا سنگ شکن حالب PCNL برای دفع سنگ کلیه و سنگ حالب استفاده می شود که:
- سنگ های بزرگ و ۱.۵ سانتی در لگنچه هستند که البته در مرکز سنگ شکن مشهد این سنگ ها با سنگ شکن برون اندامی قابل درمان هستند.
- سنگ هایی که قسمت لگنچه (محل اتصال کلیه به لوله حالب) را مسدود کرده اند که این سنگ ها در سنگ شکن مشهد با ESWL قابل درمان هستند.
بیشتر بخوانید : سنگ شکنی سنگ لگنچه کلیه تضمینی و بدون جراحی
عمل pcnl چگونه انجام می شود؟
مراحل انجام عمل خارج کردن سنگ کلیه از طریق تونل پوستی و ایجاد سوراخ در پهلو بیمار:
- به طور معمول بیمار یک روز قبل از انجام عمل در بیمارستان بستری می شود.
- یک شب قبل از عمل pcnl بیمار باید ناشتا باشد و سرم های تزریقی و آنتی بیوتیک دریافت کند.
- ۳ واحد خون برای بیمار رزرو می گردد تا در صورت نیاز مورد استفاده قرار گیرد.
- بیهوشی عمومی یا نخاعی انجام می شود. بیمار به صورت دمر و روی شکم دراز می کشد و در محل سنگ یک سوند نازک حالب قرار میگیرد .
- عکس های کلیه ، محل دقیق سنگ را نشان می دهد. سپس یک سوزن بسیار باریک و نازک به داخل پوست وارد می شود و پزشک آن را به داخل کلیه هدایت می کند. اگر پس از وارد کردن سوزن در کلیه، ادرار از پوست خارج گردد یعنی سوزن به جای درستی وارد گردیده است.
- اکنون نیاز داریم محل برش را کمی بازتر و گشاد تر کنیم ( به قطر یک سانتی متر )تا بتوان عمل pcnl را انجام داد. گشاد کننده ی پلاستیکی و فلزی را در محل ورود سوزن وارد می کنیم تا جا کمی باز شود.
- سپس یک لوله به نام آمپلاتز را جهت ایجاد تونل پوستی در قسمت برش داده شده قرار می دهیم و آن را آرام آرام به داخل کلیه هدایت می کنیم تا بتوانیم توسط این لوله، دوربینی را جهت آندوسکوپی به داخل کلیه بفرستیم. توسط این دوربین می توان سنگ حالب را مشاهده کرد.
- در ابتدای این دوربین نور قرار دارد و محل دقیق سنگ را مشخص می کند. پس از مشخص کردن محل سنگ حالب، با ابزاری که برای سنگ شکنی حالب در PCNL طراحی گردیده ، سنگ را خرد می کنیم. سنگ ها به قطعات ریز و کوچکی تبدیل می شوند.
- در آخر با استفاده از پنس ، خرده سنگ ها را از بدن خارج می کنیم.
این در حالی است که در سنگ شکن مشهد کلیه سنگ ها تا 96 میلیمتر بدون نیاز به ایجاد سوراخی در پهلو بیمار یا بدون نیاز به وارد چیزی از مجرای بیمار و تنها با ارسال امواج از بیرون بدن بیمار قابل درمان است و خرده سنگ ها از طریق ادرار به تدریج دفع می شوند . پس از انجام عمل سنگ شکن حالب PCNL ، عکس برداری مجدد جهت اطمینان از پاکسازی کلیه و لوله ی حالب از سنگ انجام می شود. لوله پوستی از برش پوستی خارج می شود اما سوند حالب می ماند . با زدن بخیه پوست را می بندند و پانسمان می کنند و دوره نقاهت بیمار آغاز می گردد .
نوبت گیری سنگ شکن مشهد
بیماران محترمی که تمایل به درمان سنگ های کلیه ، حالب و مثانه خود ، بدون جراحی ، بدون بیهوشی ، بدون بستری و بدون عوارض روش های جراحی دارند و میخواهند از بیرون از بدن با سنگ شکن برون اندامی سنگ شکن مشهد توسط دکتر اصغر فرهادی درمان شوند میتوانند از طریق تماس تلفنی نوبت خود را رزرو کنند.
پاسخگویی تماس : همه روزه و ایام تعطیل از ساعت 6 صبح تا 10 شب
ادرس : مشهد ، بلوار فردوسی ، نبش چهارراه فرامرز عباسی ، کلینیک ساوالان ، طبقه همکف ، سنگ شکن دکتر اصغر فرهادی
هزینه سنگ شکن کلیه حالب و مثانه ESWL پس از ویزیت بیماران و بررسی مدارک توسط دکتر اصغر فرهادی مشخص می گردد.
جهت آشنایی بیشتر با دکتر اصغر فرهادی به صفحه بهترین متخصص اورولوژی مشهد مراجعه نمایید.
برای دیدن کلیپ های بیشتر به پیج اینستاگرام سنگ شکن مشهد سر بزنید.